terug naar pagina gespeelde stukken
3t Laatste najaarsstuk

. Mimicri verzorgt geslaagde uitvoering

van Haye van der Heydens “Gebroken ijs”.

 

Onder regie van Mia Meester, geen onbekende in onze omgeving, hebben de leden van Mimicri op 20 en 21 april 2012 zeer geslaagde uitvoeringen van “Gebroken ijs”, geschreven door Haye van der Heyden,  gespeeld in theater Warenar te Wassenaar.

In een uitverkochte zaal heeft het publiek genoten van de indrukwekkende vertaling van “Gebroken ijs” door de (amateur)acteurs  van Mimicri.

Vanuit het zeer geslaagde decor, waarin men zich waande op het bovendek van een cruiseschip in de Noorse fjorden, werd een vlotte voorstelling verzorgd. Zoals inmiddels gebruikelijk hadden de decorbouwers Hans Zonneveld en Ton Dofferhoff weer een schitterend “plaatje” op het toneel weten te creëren.

Het stuk laat het cruiseleven zien van een aantal oudere, welgestelde Nederlanders tussen een steeds wisselend cruisepubliek van allerlei nationaliteiten. Oppervlakkig bezien zijn het oudere levenskunstenaars maar al snel blijkt er onderhuids veel meer aan de hand. Beginnende dementie, ongeneeslijke ziekte en andere ouderdomskwalen zijn alleen de fysieke beperkingen in het omgaan met onverdraagzaamheid, eenzaamheid, hunkering naar liefde en aandacht naast zingeving geven aan leven met het einde in zicht. En als je los komt van het vaste land is er ruimte voor emoties!

 

Hans van Netburg, zette op een heel natuurlijke wijze een muzikant met een ernstige ziekte onder de leden, maar genietend van het leven, neer in de rol van Arnold Bobsen .Ontroerend was Marijke van Amsterdam, die de rol van rijke, afstandelijke maar naar omhelzing verlangende Victorine van Serooskerken, speelde. Geleidelijk aan brak, zoals haar dochter Suzan, geïnspireerd gespeeld door Carola Schwencke, het uitdrukte, het ijs. Ze brak daarbij ook de harten van het publiek. Antoinette van der Velden schitterde als vanouds. Ze vertolkte de rol van de op cynische wijze naar liefde hunkerende Mathilde. Haar uitbundigheid werkte aanstekelijk ook bij het publiek. Het debuut bij Mimicri van Hans Peter Ligthart als de dementerende Hendrik was zowel tekstueel als qua mimiek subliem en daardoor soms een enorme uitdaging voor Mary Dofferhoff  die op haar eigen wijze de rol van Iris vertolkte. Ook Wynck Tonckens maakte zijn debuut voor Mimicri . Als steward Richard, soms wat minder goed verstaanbaar, maar als gastheer volmaakt, vervulde hij zijn jonge godenrol.

Het geheel werd door Henk van Loon prachtig muzikaal omlijst, waarnaast Marco van Gijlswijk een subliem verlichtingsplan had geïnstalleerd.

Het publiek leefde volop mee en onderstreepte meermalen haar waardering met spontaan applaus

Een zeer geslaagd Mimicri optreden.