terug naar pagina gespeelde stukken
2t laatste voorjaarsstuk Een avondje genieten bij Mimicri

Toneelvereniging Mimicri speelde op 23 en 24 april 2010 het stuk Hoofdstuk 2 van de hand van Neil Simon.

door  Henk  IJsselsteijn

Het afgelopen weekend zette Mimicri haar voorjaarsvoorstelling op de planken. Gekozen was voor Hoofdstuk 2 van Neil Simon. Simon is vermaard om zijn blijspelen, die soms wrang dan weer uitbundig, een tragikomisch beeld geven van de werkelijkheid.

Hoofdstuk 2 is geen eenvoudige keuze. De spitsvondige, maar vaak ook lange, dialogen vragen het uiterste van de acteurs. Ook als publiek dien je voortdurend geconcentreerd en alert te zijn. Dus geen avondje onderuit en genieten van eenvoudige humor.

Mimicri is met vlag en wimpel geslaagd voor deze proef. Marijke van Amsterdam als de pas gescheiden actrice Jennie en Hans van Amsterdam als de weduwnaar George voerden de zaal van emotie naar emotie. Verbazing, verliefdheid, verdriet, woede, passie en onmacht vormden de basis voor hun stormachtige relatie. Hans speelt al jaren hoofdrollen bij Mimicri. Voor Marijke was dit met stip de zwaarste rol uit haar al succesvolle carrière. Zij speelde imposant. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Bijzonder aan het optreden van Marijke en Hans was dat je geen moment de idee had dat je naar het al jaren getrouwde echtpaar van Amsterdam zat te kijken. Voor twee avonden waren zij Jennie en George. Knap! 

Antoinette van der Velde speelde de rol van Faye, een vriendin van Jennie, en Hans van Netburg kroop in de huid van Leo, de broer van George. In het begin van de voorstelling leek het erop dat hun personages slechts ondersteunend waren. Gelukkig werden de karakters gaandeweg de voorstelling verder uitgediept zodat  deze twee rasacteurs de kans kregen hun niet geringe kwaliteiten te etaleren. Het is altijd weer een feest om Antoinette en Hans aan het werk te zien.

Regisseur Guus Vervaart verdient een groot compliment voor de wijze waarop hij dit stuk, met veel tekst, toch de nodige vaart wist mee te geven. De vondst om twee appartementen naast elkaar op het podium te situeren, zonder die echt te scheiden, gaf de acteurs de gelegenheid om door de mise-en-scène van elkaar heen te bewegen. Dat bracht komische momenten.

Het decor Van Hans Zonneveld en Jan van Tongeren was strak en functioneel. De meubels, beschikbaar gesteld door Trendhopper uit Katwijk, gaf het geheel een chique uitstraling.

Regie assistente  en souffleur Cocky van Rooden heeft een rustig weekend gehad. De tekstvastheid van het gezelschap was dik in orde.

Wellicht bent u van mening dat ik als trouwe bezoeker van Mimicri een te rooskleurig beeld schets. Na afloop sprak ik een dorpsgenoot de voor de eerste keer een voorstelling van Mimicri bezocht. Hij was van mening dat hij niet naar een voorstelling van amateurs had gekeken maar naar een schouwspel van professionele kwaliteit. Van waar akte!