terug naar pagina gespeelde stukken
3t laatste voorjaarsstuk

MIMICRI     leeft zich uit in blijspel

mimicri speelde op 12 en 13 mei het stuk "spotgeesten" van de auteur NoŽl  Coward

door:  Henk IJsselsteijn

 
Mimicri zette het afgelopen weekend de komedie "Spotgeesten" van NoŽl Coward op de planken.
Gelet op de reacties van de toeschouwers, tijdens en na de voorstelling, was het een schot in de roos. Er werd veel gelachen, er klonken open doekjes en na de voorstelling werden acteurs en actrices uitgebreid gecomplimenteerd.

Vooral Cily Banus, in de rol van het medium Arcati, stal de show. Met veel enthousiasme slaagde zij er in een als grap opgezette seance volledig te laten ontsporen.
 Robert van Rijckenvorsel, subliem gespeeld door Hans van Amsterdam, zat onverwacht opgescheept met zijn overleden echtgenote Elvira. 

Elvira werd vertolkt door Marijke van Amsterdam. Een en ander viel niet bepaald in goede aarde bij zijn huidige echtgenote Louise. Antoinette van der Velde zette overtuigend een opgewonden standje neer. 

Vooral de entree van Elvira, eerst alleen haar stem, maar later ook als gematerialiseerde van gene zijde, was erg leuk. Het was knap dat Louise het de gehele voorstelling volhield Elvira niet te zien terwijl ze wel prominent op het podium aanwezig was.
Persoonlijk vond ik dat de verassing na verloop van tijd wel was uitgewerkt. De spanning liep er een beetje uit. Daarnaast vond ik dat de persoonlijkheden, zoals neergelegd in de rollen van Louise en Elvira, te weinig diepgang hadden. Als fan van Antoinette en Marijke vind ik het altijd jammer als zij niet al hun kwaliteiten kunnen etaleren.

De bijrollen werden vertolkt door Philip Wildenbos en Carola Schwencke als het echtpaar Walkate. Vooral Carola viel op, mede omdat ze pas vijf weken geleden als invalster aan de cast was toegevoegd.  Mary Dofferhoff, als dienstbode Gerda, had voortdurend de lachers op haar hand. Zij liet zien dat je zelfs van een klein rolletje iets moois kunt maken.

Een belangrijke bijdrage aan het succes van de voorstelling was de vormgeving die was gekozen door de regisseur Gepke Witteveen. Haar ideeŽn waren uitgewerkt door de  decorbouwers Hans Zonneveld en Ton Dofferhoff. Petje af voor deze heren die kans zagen allerlei verrassende elementen te realiseren.

Helaas waren de voorstellingen niet uitverkocht. Heeft dat te maken met de crisis of heeft Wassenaar niet in de gaten welke kwaliteit ons dorp huisvest?