terug naar pagina gespeelde stukken
3t Laatste najaarsstuk

MIMICRI     waagt zich aan Soap.

mimicri speelde op 4, 5 en 6 november

Toneelvereniging Mimicri speelde het afgelopen weekend het stuk Chemie van Arie de Rooy. De Rooy schrijft al jaren dialogen voor series op de televisie. Chemie heeft alle kenmerken van een soap. Korte scènes en veel personen die de revue passeren. Een dergelijk product brengt met zich mee dat er veel tijd nodig is om personages enige diepgang te geven
Soapseries duren daarom meestal eindeloos. Die tijd is  er tijdens en voorstelling van twee uur niet. Dat betekent dat acteurs en actrices weinig tijd hebben om de personages die ze uitbeelden enige body te geven. Om de aandacht van het publiek vast te houden dienen dus andere bronnen te worden aangeboord. Snelle wisselingen van scène, dubieuze dialogen en zich herhalende grappen maken onderdeel uit van het repertoire.

 Gelet op de reacties van het publiek is  Mimicri geslaagd. Al vrij snel werd het stopwoordje ‘dus’ van klusjesman Krijn, een sublieme creatie van Hans van Netburg, door een deel van het publiek mee gefluisterd. Ook ‘de recht voor zijn raap’ opmerkingen van Til gespeeld door Elza de Tollenaere, werden vaak begroet met een gulle lach. Het was voor mij de eerste keer dat ik Elza de Tollenaere en Robert Boonk, als Anton de nieuwe beheerder, op de planken zag. Qua fysiek en mimiek deden ze het erg leuk. Jammer was dat ze regelmatig, vooral achter in de zaal, niet goed waren te verstaan.  

 Ook de andere rollen waren goed bezet. Cily Banus zette een gedreven maar ook wat hysterische milieuactiviste neer. Er werd veel gelachen maar ook kon je af en toe een speld horen vallen. Vooral tijdens de confrontatie van Lotte met haar biologische moeder. De manier waarop Carola Schwencke in een paar minuten tijd gevoelens van ongeloof, woede, verdriet, blijdschap en liefde wist te vertolken was knap.

 De idee alle actrices en acteurs op het toneel te houden, weliswaar op hun eigen stoel, was een leuke vondst. De slotscène voor de pauze en de beginscène na de pauze gaf een mooi plaatje.

 Ik vind het altijd weer leuk om een voorstelling van onze Wassenaarse Theatergroep te zien in ons dorpstheater. Zowel in de zaal en de foyer als op het toneel kom je kennissen vrienden en bekenden tegen. Dat heeft zijn charme. Zo zag ik deze keer mijn keurige overbuurvrouw plotseling als mannenverslindster op de bühne. Dacht ik toch dat ik een nette buurt woonde!

 Dat Mimicri goed aan de weg timmert moge blijken uit het feit dat Wil Borsboom, erelid, momenteel te bewonderen is in “midzomernachtdroom” van het nationale toneel. Afgelopen vrijdag was de première in de stadsschouwburg Den Haag en binnenkort gaat ze op tournee.


Henk IJsselsteijn.