terug naar pagina gespeelde stukken
3t Laatste najaarsstuk

MIMICRI VERANDERT WARENAR IN OPVANGCENTRUM VOOR DAKLOZEN.

 

Op 1 en 2 mei speelde MIMICRI “ De Goot” een eigentijds blijspel van Ton Davids.

Toos Stuyts, een type ruwe bolster blanke pit, overtuigend neer gezet door Wil Borsboom, biedt onderdak aan een viertal zwervers.

Een gesjeesde acteur, met als hoogtepunt in zijn carrière de rol van een pot pindakaas. Een kolfje naar de hand van Hans van  Amsterdam. Een junk met aspiraties om een groot dichter te worden.  Een warrige figuur, een rol die wel toevertrouwd is aan Hans van Netburg. Een prostitué zonder  klanten die wel brood ziet in een carrièreswitch naar strenge meesteres. Een rol waarin Antoinette v.d. Velde zich volledig kon uitleven. Marijke van Amsterdam speelde Rika  een vrouw die behoorlijk in de war is. Soms agressief dan weer  vertederend. Een glansrol van Marijke. Tijdens de voorstelling ontving zij terecht menig “open doekje”. Een vrijwilligster met een dubbele agenda, een mooie rol van Carola Schwenke. Het geheel gecompleteerd door een boze buurvrouw , die het pension “De Goot”’ wil laten sluiten. Cily Banus vertolkte deze rol met verve.

Als sluiting van het pension dreigt besluiten de bewoners het heft in eigen handen te nemen. Hoe dat afloopt heeft u gezien, als u de voorstelling heeft bezocht. Als u de voorstelling niet heeft bezocht is de afloop niet zo interessant. Overigens zonde, u heeft wel wat gemist.

 Het verhaal zelf is wat dun. Het is aan de actrices en de acteurs om er iets moois van te maken. Dat kun je aan MIMICRI wel toe vertrouwen. De zaal leefde erg mee.  Meestal een lach maar soms ook besmuikt commentaar als de relatie met de actuele situatie van de daklozen erg herkenbaar was.

Na afloop was er volop lof. Niet te onderscheiden van professioneel ving ik regelmatig op. Ik onderschrijf die mening.

Het zal toch niet gebeuren dat MIMICRI het zelfde boven het hoofd hangt als pension “De Goot”?  Sluiting?

Het kan toch niet zo zijn dat er geen plaats meer is voor een vereniging die twee maal per jaar een voorstelling uitvoert in het plaatselijk theater en daarnaast ook nog belangeloos een  muzikaal programma brengt in de Wassenaarse  bejaarden- en verzorgingshuizen.

 

Henk IJsselsteijn